Intact Denmark – Forening mod omskæring af børn

– fordi både drenge, piger og interkønnede børn har ret til beskyttelse mod kønslemlæstelse

Kommunalpolitikere

Listen her et udtryk for de holdninger, som politikere offentligt har tilkendegivet vedr. kønslemlæstelse af både piger og drenge samt lovgivning på området.

Skulle der være fejl, retter vi dem naturligvis, så snart vi bliver gjort opmærksomme på det.

Det er jo også tilladt at blive klogere og ændre holdning, så hvis det skulle være sket for politikere på listen, tilpasser vi gerne til det nye standpunkt.

Formålet er alene at give vælgerne mulighed for at vælge deres politkere på et oplyst grundlag.

Skriv eller ring gerne til din politiker, hvis du vil have vedkommende til at redegøre for sin holdning vedr. kønslemlæstelse af børn. Måske kan du gøre en forskel for Danmarks børn.

Albertslund:

Leif Pedersen (Socialistisk Folkeparti)
Spurgt d. 12.11.2013

Faxe:

Ulf Lindow (Radikale)
Formand for Radikale i Faxe. Imod lemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger.

Sean Littlewood (Radikale)
Spidskandidat til Byrådet i Faxe. Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger.

Fredericia:

Jacob R. Jacobsen (Radikale)
“Børneomskæring er lemlæstelse – uanset traditioner. Det gælder selvfølgelig for såvel drenge som piger. Medens vi er ved legemsbeskadigelse mener jeg, at sundhedsmyndighederne burde gøre mere ud af, at advare mod tatoveringer og andre såkaldte kropudsmykninger.”

Ole Steen Hansen (Socialdemokratiet)
Spurgt via Facebookmail d. 23.10.2013. Rykket d. 29.10.2013. Har endnu ikke svaret.

Liselotte Saxkjær Hausgaard (Radikale)
“Jeg er klokkeklart modstander af at man laver unødvendige kirurgiske indgreb på børn. Det er lemlæstelse og burde være ulovligt.”

Bjørn Medom (Socialdemokratiet)
“Det ligger jo lige på den flade hånd at sige nej til kønslemlæstelse, der så er blevet det værdiladede ord for omskæring. Det gør jeg også; men det har ikke noget med kommunalpolitik at gøre.

Det politiske ansvar ligger ved den lovgivende magt og skal faktisk sættes på EU’ s dagsorden og allerbedst FN’ s.

Derudover så er jeg stærkt bekymret for enkelt-emner i debatten om hvad der er rigtigt eller forkert i udøvelsen og troen på en religion. Vi fremmer ikke sameksistens på denne måde; men styrker i stedet marginaliseringen mellem rigtigt og forkert.”

Kaivan Pirayesh (Radikale)

“Min egen mening det er skal både drenge og piger efter 18 år selv beslutte sig for. Det emne skal andre ikke beslutte for dem . Selvfølge det er min mening både som politiker og far og ikke mindst som en menneske.”

David Ramm (Socialdemokratiet)
Imod omskæring.

Steen Wrist Ørts (Socialdemokratiet)
Blev adspurgt om sin holdning til børneomskæring d. 23. oktober 2013 ved personlig mail fremsendt via Facebook. Der er endnu ikke kommet svar på forespørgslen. Rykket d. 29.10.2013.

Frederiksberg:

Amir Taghi Baklou: (Radikale)
Er mod børneomskæring og mener, at man efter 16-18 års alderen selv må bestemme, hvad man vil gøre med sin krop, nogle lader sig tatovere, pierce eller skifter køn.
Om omskæring: Skal det være forbudt eller lovligt? Fordi det gør ondt og der kommer betændelse hos nogle børn. Som de ved er omskæring en tradition, først fra jødedommen og senere mellem muslimer. Jeg er selv blevet omskåret på grund af min families tradition og hvis jeg her og nu kunne ønske mellem omskæring og ikke omskæring så valgte jeg det som jeg er, det er ikke på grund af religion, måske er jeg blevet vant til det og det generer ikke mig. Jeg er ikke selv en religiøs person, jeg tror mere på big bang end det at gud byggede verden på 6 dage og 7. dag holdt fri! Nu tilbage til emnet om omskæring, jeg synes at omskærings smerte og betændelse er ikke problem, og det er så farlig som en tatovering eller pircing på hele kroppen, problemet er at personen som skal omskæres er på en alder som har ikke nogen mulighed for at vælge og bare på grund af hans families tradition uden vilje og forstand skal blive ramt af en tradition. Selve omskæringen er ikke noget problem hvis var efter 14-15 år , og som tatovering og pircing var en personlig vilje, jeg er imod børneomskæring, omskæring skal være med vilje.”

Laura Lindahl (Liberal Alliance)
“Jeg vil meget gerne tilkendegive, at jeg er imod omskæring af både piger og drenge. Jeg mener, at det bør være forbudt at omskære raske børn, da det er et overgreb. Det er netop her jeg mener, at staten har en rolle: Den skal beskytte individet mod overgreb fra andre.”

Frederikssund:

Jørgen Bech (Venstre)
Sådan svarede Jørgen, da han blev spurgt om sin holdning til børneomskæring. Citatet bringes med tilladelse.
“Hej Lena. Min holdning er klinkende klar! Jeg er total modstander af at man skærer i uskyldige og forsvarsløse børn, med mindre det har en medicinsk årsag. Og det har det religiøse pjat jo ikke. Hvis forældre ikke selv kan se det, så må der lovgivning til for at beskytte børnene. Hvis de så selv ønsker det, når de bliver myndige, så fred med det. Jeg er glad for, at i tager den kamp, som jeg støtter fuldtud. Mvh Jørgen”

Mads Bondo Dydensborg (Radikale)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger. Medstiller af resolutionsforslag mod drengeomskæring.

Furesø:

Tine Hessner (Radikale)
Imod omskæring af både drenge og piger.

Gentofte:

Marie-Louise Andreassen (Radikale)
Spurgt d. 3.11.2013

Trine Boysen (Socialdemokraterne)
Spurgt d. 3.11.2013

Søren Heisel (Socialdemokraterne)
Spurgt d. 3.11.2013
Jacob Rørdam Holm-Jørgensen
Spurgt d. 3.11.2013

Irene Lütken (Socialdemokraterne)
Spurgt d. 3.11.2013

Christian Buje Tingleff (Konservative)
Spurgt d. 3.11.2013

Mogens Vad (Venstre)
Spurgt d. 3.11.2013

Gladsaxe:

Sahar Aslani (Liberal Alliance)
mod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger.

Claus Wachmann (Radikale Venstre)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger. Medstiller af resolutionsforslag mod drengeomskæring.

Lone Yalcinkaya (Venstre)
Lon Yalcinkaya på Facebook om omskæring
Adspurgt om sin holdning til drengeomskæring svarede Lone: “Jeg er imod omskæring af drengebørn. Selvom jeg er født i et muslimsk miljø, mener jeg at man skal overlade det til det enkelte menneske at afgøre, hvilken religion man skal tilhøre og om hvordan ens krop skal skamferes. Jeg kunne ikke drømme om at omskære mine egne børn, ligesom jeg heller ikke kunne drømme om at skrive et given religion med tatovering på panden af et spædbarn. “

Greve:

Liselott Blixt (Dansk Folkeparti)
“Jeg er imod, at man omskærer drenge uden grund, derfor er jeg også med til at tage initiativer sammen med det tværpolitiske netværk for seksuel sundhed på Christianborg, så vi får en høring om emnet.”

Helsingør:

Christian Holm Donatzky (Radikale, spidskandidat)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger. Hovedstiller af resolutionsforslag mod drengeomskæring.

Hillerød:

Lene Kattrup (Dansk Folkeparti)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger.

Hjørring:

Simon Hjorth Paludan (Radikale)
“Barnets ret til ikke at blive skåret i må da selvfølgelig til enhver tid sejre over forældrenes ret til at skære!”

Horsens:

Alice Rix (Dansk Folkeparti)
“Der kan jo være mange grunde til, at drenge bliver omskåret. Er det nede hvor det er varmt, kan foruden på drenge, være skyld i betændelse, da huden bliver meget fugtig. Dernæst vil jeg sige, at min generelle holdning er, at skal drengebørn omskæres, så skal alle hygiejniske principper være overholdt. Dvs, at det skal være en læge der foretager det indgreb, og ikke en eller anden, som mener at kunne det. Her i norden er der sådan set ingen grund til at gøre det, medmindre der er et problem for drengen. Ellers synes jeg det er noget man skal lade dem selv tage stilling til, når de er gamle nok.Med hensyn til pigerne, så må jeg sige NEJ, under alle omstændigheder. Der er ikke nogle grunde overhovedet, som gør det relevant, at foretage en omskæring på piger.”

Ikast – Brande

Yildiz Kibar (Socialdemokraterne)
“Jeg er ikke interesseret i at drøfte religion med nogen. Det er en privatsag for mig”

Ishøj:

Berhan Baysal (Venstre)
Spurgt d. 23. oktober 2013: Skærmbillede 2013-10-23 kl. 11.04.13

Kerteminde:

Alex Haurand  (Socialistisk Folkeparti)
“At skære i raske tissemænd er bare en utrolig dårlig idé”

København:

Mersiha Cokovic (Liberal Alliance)
“Jeg går ikke ind for lovgivning mod drengeomskæring, da et forbud ikke vil redde drengebørn fra omskæring, men udsatte dem endnu mere for ulovlig omskæring, udført af folk, som ikke er uddannede kirurger og steder, som ikke er sterile klinikker. Det er en meget pæn tanke, men det vil blot ende i symbolpolitik.”

Erik Fischer (Radikale)
Er imod omskæring af både drenge og piger, men er ikke afklaret vedr. evt. lovgivning mod drengeomskæring, da han frygter, at resultatet kan blive illegale operationer. Se den fulde dialog vedr. emnet her.

Skærmbillede 2013-10-16 kl. 20.49.43

Theresa Lange (Liberal Alliance)
Spurgt d. 3.11.2013

Miriam Moazzeni (Socialdemokratiet)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Mener at det er en menneskerettighedskrænkelse og ønsker lovgivning på området.

Tommy Petersen (Radikale)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger. Medstiller af resolutionsforslag mod drengeomskæring.

Lars Aslan Rasmussen (Socialdemokratiet)
Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger.

Finn Rudaizky (Dansk Folkeparti)
Har i medierne udtrykt ønske om at opretholde rituel omskæring af mindreårige drenge som lovlig praksis i landet.

Sabeena Sareen (Liberal Alliance)
Spurgt d. 10.11.2013.

Ikram Sarwar (Socialdemokratiet)
Har i medierne talt for omskæring( kønslemlæstelse) af drenge. Mener at der er helbredsmæssige fordele forbundet med indgrebet og at det er en vigtig kulturel/religiøs tradition. Ønsker at opretholde rituelt  omskæring af mindreårige drenge som lovlig praksis i landet.

Caroline Stage (Venstre)
Er imod omskæring af raske børn og ønsker lovgivning. Læs også Nej til omskæring – politikernemelder klart ud

Ninna Thomsen (Socialtisk Folkeparti)
Politisk leder af SF København og sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune. Blev spurgt d. 17. oktober. Påmindet d. 30. Har endnu ikke svaret.

Erik Willumsgaard
(Socialdemokratiet)

Imod kønslemlæstelse af både drenge og piger. Vil gerne have lovgivning og en stor informationsindsats på området, så det bliver forbudt at omskære drenge, ligesom det er forbudt at omskære piger.

Lyngby-Taarbæk:

Anne Jeremiassen (Liberal Alliance)
“Jeg er stærkt imod, at man skærer i børn af andre end medicinske årsager.”

Mariagerfjord:

Miguel J. Valentine (Enhedslisten)
Hold nallerne fra børnene!

Odense:

Rådmand Brian Dybro Blev på sin FB profil stillet dette spørgsmål af Henning Møller: “Tjae, hvis man endelig skal blande sig i religiøse forhold, så er det da mere relevant at forholde sig til omskæring af drenge. Specielt i lyset af, at enhver snitning i kvinders kønsdele er strengt forbudt. Hvad er din holdning til det emne?”

Svaret var ikke til at misforstå: “…..er selvfølgelig klart i mod omskæring af børn.”


Roskilde:

Kim Stamer Harder (Roskilde-listen)
“Som opstillet vil jeg da gerne melde klart ud, at jeg er stærkt imod omskæring!”

Joy Mogensen (Socialdemokratiet)
Spurgt via Facebook. d. 11. november 2013.


Rudersdal:

Jesper Winther Andersen (Liberal Alliance) (Svar til forespørgsel fra Jakob Waehrens,  offentliggjort med tilladelse)
“Er selvfølgelig imod.”

Steen Garbers Enevoldsen (Liberal Alliance) (Svar til forespørgsel fra Jakob Waehrens,  offentliggjort med tilladelse)
“Jeg kan ikke svare for holdningen på Christiansborg, men deler naturligvis gerne min helt personlige holdning. Lemlæstelse (og det er jeg enig med dig i, at omskæring er!) af børn er en barbarisk og  uacceptabel handling i et hvilket som helt samfund, og da ikke mindst i et samfund som Danmark, hvor vi ellers bryster os af at være civiliseret. Den slags handlinger strider mod mine etiske værdier, men også mod mine liberale værdier, da jeg er stor tilhænger af den personlige frihed.  Det virker påfaldende at det er ulovligt at tatovere en person under 18 år, men er lovligt skære i et barns kønsorganer.”

Elisabeth Ildal (Liberal Alliance) (Svar til forespørgsel fra Jakob Waehrens,  offentliggjort med tilladelse)
“Jeg  svarer nu helt personligt og tager ikke politisk, religiøst eller medicinsk stilling. Jeg går ikke ind for omskæring ad børn og unge på nogen måde.” Betragter i øvrigt spørgsmålet som landspolitisk og sender bolden videre til Christiansborg.

Solrød:

Niels Hörup (Venstre)
Spurgt på Facebook d. 26.oktober 2013.

Svendborg:

Jacob Hagn-Meincke (Liberal Alliance)
Spurgt på Facebook d. 26.oktober 2013.


Vejen:

Anja Volder Rasmussen (SF)

’ Som udgangspunkt er jeg meget åben og for andre kulturer og føler det som en berigelse, at vi alle er så forskelligartede.

Ift. omskæring af piger, som jo efterlader pigerne med stor infektionsrisiko og varigt nedsat funktion i området, samt manglende mulighed for seksuel nydelse er jeg fuldt modstander heraf. Og jeg er glad for at det er strafbart, omend det desværre fortsat foregår flere steder i verden. Jeg har lige googlet det, og det er simpelthen så modbydeligt, at jeg bliver helt varm og dårlig af det. Omskæring af drenge er et mindre indgreb. Det er dog et indgreb, som jeg tager afstand fra, da det påfører barnet smerte og senere efterlader manden med nedsat følesans og deraf nedsat seksuel nydelse. Jeg er ikke enig i at denne lemlæstelse kan retfærdiggøres ved at det er en religiøs handling, som forældrene ønsker foretaget. Jeg foreslår, at evt. omskæring afventer, at den enkelte dreng/mand selv kan tage stilling til omskæring, når denne er tilstrækkelig moden til selv at træffe valget. Derfor støtter jeg et forbud – med al respekt for de kulturer og religioner, der har praktiseret omskæring i flere årtusinde.’

Anker Ulsdal (SF)

Jørgen Thøgersen (Socialdemokratiet)

Bodil Staal (Socialdemokratiet)

Grethe Tofterup (Socialdemokratiet)

Klaus Kildemand (Socialdemokratiet)

Henrik Sloth (Socialdemokratiet)

Peter Simoni (Konservative)

Søren Bjarke Laugesen (Konservative)

Tommy Rachlitz Nielsen (Konservative)

Berit Aagaard Thuesen (Konservative)

Martin Nyholm Nielsen (Konservative)

John Agervig Skovrup (Liberal Alliance)
“Jeg er helt klar modstander af omskæring, af såvel piger som drenge. LA stemte også for forbudet, mod omskæring af piger og er også klar til at forbyde det for drengebørn, der er desværre bare ikke flertal for sådan en beslutning i folketinget. Vi mener at alle har ret til at bestemme over sin egen krop, derfor bør der ikke kunne foretages sådanne indgreb, inden barnet er myndig og selv kan beslutte om det skal ske.”

Preben Hansen (Liberal Alliance)

Carl Andersen (Liberal Alliance)

Bent Jørgensen (Venstre) (Som svar på forespørgsel fra Michel Wigant-BJerre)
’Først og fremmest er jeg enig med dig i, at spørgsmålet næppe har meget med lokalpolitik at gøre. Når det er sagt, er jeg naturligvis modstander af omskæring af drenge og piger.’

Claus Kulmbach (Venstre)

Helge Petersen (Venstre)

Leif Thomsen (Venstre)

Henny Schøler (Venstre)

Nils Brøndumbo (Dansk Folkeparti)

Egon Fræhr (Borgmester, Venstre)


Aalborg:

Anne Mette Legaard (Venstre)
(På spørgsmål vedr. drengeomskæring stillet af Christian Thostrup Møller-Jensen svarer hun…)
“Jeg er 100% modstander af at man laver unødvendige kirurgiske indgreb på børn. Børnene har ingen mulighed for selv at sige fra. Det er overgreb og burde være ulovligt..!!”

Århus:

Lars Boje Mathiesen (Liberal Alliance) (På spørgsmål vedr. drengeomskæring stillet af Jakob Waehrens svarer han…)
Lars Boje Mathiesen - omskæring

Rabih Azad-Ahmad (Radikale)
Spidskandidat og viceborgmester for Radikale til Århus Byråd. Er blevet spurgt om sin holdning til omskæring på egen Facebook-side d. 16. oktober og rykket d. 19., men har for nuværende ikke fundet tid til at svare. Efter endnu en rykker d. 22. oktober 2013, fik vi følgende svar : Skærmbillede 2013-10-23 kl. 09.47.50

Niels Christian Selchau-Mark (Konservative)
Byrådsmedlem i Århus. Politisk ordfører for Konservative i Århus Byråd. Folketingskandidat i Østjylland. “Vedr. omskæring, så er jeg modstander af kvindeomskæring, hvis der ikke er en lægefaglig begrundelse – og det er der ekstremt sjældent. Vedr. drenge, så er jeg modstander af, at det udføres på små børn. Det er ikke uden risiko at blive omskåret, og jeg synes det skal være et oplyst valg for en ung mand, og ikke en beslutning for barnets forældre. Undtagelsen er selvfølgelig, igen, en lægefaglig begrundelse. Jeg er bestemt ikke afvisende overfor, at der skal ændres på lovgivningen, men jeg må også tilstå, at det ikke er de paragraffer jeg er bedst inde i…”
Skærmbillede 2013-10-25 kl. 14.57.43


Bünyamin Simsek (Venstre)
Spurgt d. 30. oktober 2013. Pt. intet svar.


Efterhånden som vi får mange politikere på listen, vil den blive ændret til en database i stedet.

7 thoughts on “Kommunalpolitikere

 1. Den frustation kan jeg om nogen sætte mig ind i Kai, men vi oplever heldigvis, at Christiansborgs politikere lige så stille er ved at opbygge modet til at handle på drengenes vegne.

  Derfor handler det for os om at anskueliggøre hvor vigtigt emnet er for befolkningen og at Christiansborg-polikernes bagland – kommunalpolitkerne – også går op i emnet.

  Vi har løbende møder på Christiansborg og de gør en forskel. Den forskel har endnu ikke vist sig i offentligheden og det er helt i orden, for det vil have meget større vægt, når et massivt flertal af Christiansborgs politikere står frem – sammen.

  Vi skal have en lovgivning, der er indført og støttet med et bredt mandat fra hele Folketinget, så ingen bagefter kan stå og pege fingre af de andre og modarbejde loven.

  Mange af kommunalpoltikerne på vores liste har i øvrigt kontaktet deres respektive landspolitkere og presset på for møder med Intact Denmark. Det er vi meget taknemmelige for.

  Når vi først kommer ind af døren og får lejlighed til at forelægge sagen redeligt og grundigt, så er der ikke mange, der ikke er på vores side, når vi går igen. Det må jeg indrømme, at jeg er meget stolt af.

  – Lena

 2. Jeg gentager – hvad er der så tilbage ?
  Jeg svarer selv – Lena Nyhus – og en masse eftersnakkere, der er ÅÅÅÅÅHHHH så enige – men når det kommer til handling – glor ned i gulvet !
  Debatten har varet i den tid jeg kan huske tilbage – men når det kommer til handling – så rejser et par rabbinere sig op og truer med at forlade landet…….og så…….silentium !,,,,,,

 3. Læg mærke til de – der ikke har svaret !
  Læg mærke til de – der går ind for forbud – OG – derefter – ikke foretager sig noget !
  Hvad er der så tilbage…..?

 4. Tusind tak for omtalen Amira, det betyder rigtigt meget for mig personligt og for vores sag. ❤

  – Lena

 5. Pingback: Det er jo bare et lille nap i javertussen - byAmiraHelene

 6. Pingback: Radikale debatterer resolution om drengeomskæring på årets landsmøde | Intact Denmark - Forening mod børneomskæring

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s