Intact Denmark – Forening mod omskæring af børn

– fordi både drenge, piger og interkønnede børn har ret til beskyttelse mod kønslemlæstelse

Banebrydende artikel om omskæring i jødisk avis

1 kommentar


By Lena Nyhus

I’m in the shower at 6 a.m. with a sick feeling in my gut. Today, my 8-day-old son is going to be circumcised.

A Father's Pain at Overseeing Son's Circumcision

Med de ord starter Elie Jesner (far til 3,  ortodoks jøde, skribent, underviser og under uddannelse til psykoterapeut) beskrivelsen af de følelser, som han gennemlevede i forbindelse med sine sønners omskæringer.

Den amerikanske jødiske avis The Jewish Daily FORWARD  har netop udgivet den banebrydende artikel, der med garanti vækker opsigt i det jødiske miljø; En fars smerte ved overværelsen af søns omskæring, oldgammelt ritual er ikke let – selv for en ortodoks mand  (A Father’s Pain at Overseeing Son’s Circumcision – Ancient Ritual Isn’t Easy – Even for an Orthodox Man).

Jesner fortæller, at han gennem årene ved hver omskæring blev mere og mere bevidst om karakteren af det indgreb, som han valgte at udsætte sine sønner for. I forbindelse med den sidste omskæring overvejede han til det sidste at stoppe ritualet og skåne barnet. Men han gennemførte alligevel.

Et argumenterne for omskæring er, at der er tale om et oldgammelt ritual, men det argument afviser Jesner:

I don’t buy that argument. Mankind has been doing horrendous things for thousands of years: slavery, capital punishment, condemning homosexuals, oppressing women.

Nu opfordrer han til en indgående debat om nødvendigheden af omskæring for drengebørn i jødiske menigheder. Han konkluderer ikke på emnet, men sender en stærk appel til det jødiske samfund.

5427113207_5a497cce04
Er tiden moden til at genoverveje relevansen af rituel omskæring – også i Danmark?

Mange organisationer med jødiske rødder arbejder allerede nu for at italesætte omskæringsritualet og tilbyde alternativer som f.eks. Brit Salom. Der er på nuværende tidspunkt så vidt vides ikke tilsvarende initiativer i Danmark.

Vi er så priviligerede, at Mark D Reiss (amerikaner, læge, bedstefar, troende jøde og stifter af Celebrants of Brit Shalom og Doctors Opposing Circumcision)  har stillet sin viden til rådighed for Intact Denmark – Forening mod børneomskæring.

Lad os få talt om hvad omskæring egentlig er. Hvilke funktioner forhuden har for den enkelte drenge og mand livet igennem. Lad os tale om rimeligheden af ,at forældrene træffer en beslutning af denne kaliber på sit barns vegne. Lad os tale om religionsfrihed; forældrenes og barnets.

Brit Milah

Brit Milah (Photo credit: Wikipedia)

Forfatter: Lena Nyhus (@iqvixen / Twitter)

Passionate defender of human rights, & children's rights (the same thing, really), bodily integrity and secular humanism. Founder and Chair of Intact Denmark - Forening mod børneomskæring and 'Just a Snip' - against genital mutilation.

One thought on “Banebrydende artikel om omskæring i jødisk avis

  1. Pingback: Kan du give mig min forhud tilbage? | Intact Denmark - Forening mod børneomskæring

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s